Den lille detalje: Planter

planter-salgsstyling

Hej! Velkommen tilbage her til! Long time, no see ..

Håber I har haft en god jul med alle dem I står nær, samt sprunget godt og grundigt ind i det nye år.

Dette bliver starten på et nyt kapitel her på bloggen – da der nu vil komme meget mere liv og aktivitet – i form af en masse indlæg, som omhandler alt, hvad der indebærer indretning/styling – DIYs, udendørsprojekter, tendenser, og små (og store) fif og hvad der ellers vil røre på sig.

Årets første indlæg bliver også det første indlæg i en mindre serie, som handler om de små detaljer i hjemmet, som mange ikke rigtig går og tænker over. Tænker man først over disse detaljer begynder ens hus også lige pludselig at blive til et hjem.

Denne gang, omhandler det planter. Grønne planter, farvede blomster, you name it.

I mange år har jeg haft indtryk af at det kun var gamle mennesker, der havde hele huset fyld af planter og blomster – og vi yngre generationer havde heller ikke tid til alle de planter. Så hvorfor bruge penge på noget man allerede ved dør igen om en uge? Men omvendt – når man først har købt sin første plante og gået ind i troen på at det virkelig kan forandre rummet markant – ser man forskellen og man kan ikke lade vær med at købe flere. Samtidig med at de giver et godt indeklima i huset.

Gode begynder planter

Kaktusser

Er kaktusser en plante? De er selvfølgelig i en gruppe for sig, men i den almindelige dagligdags snak er det en plante. Der er delte meninger om kaktusser – enten kan man lide dem, og ellers kan man ikke. Men en ting er sikkert: Der er en god begynderplante. Den kan stå i flere måneder uden vand – hvis du nu skulle glemme den. Der findes mange forskellige typer af kaktusser – nogle blomstre og andre gør ikke, nogle stikker og andre gør ikke, runde, tykke, tynde, aflange, osv. De ligger også i meget forskellige prisniveauer. Men som regel – jo større, jo dyrere. Prislejet spænder alt for 10 kroner til godt 1.000 kroner. Så hvis du ikke føler at du er det store plante menneske – start ud med en kaktus.

Vand
Kaktusser har ikke brug for meget vand – de har godt af at tørre helt ud mellem hver vandning. Giver du den for lidt vand, vil kaktussen stoppe med at vokse. Giver du den for meget vand kan den risikerer sprække eller rådne, så den dør.

Jord
De kaktusser du køber hos blomsterforretninger eller supermarkeder, står i det rigtige jord og vil ikke have noget problem ved blot at stå i denne jord. Men vil du plante den om, så bland jorden(pottemuld) med noget grus, for at få den helt optimale jord til dine kaktusser.

Lys
Kaktusser er oprindeligt at områder med massere af varme og lys, så selvfølgelig skal de også stå steder med massere af lys, så en vindueskarm er en rigtig god idé.

Læs mere omkring hele kaktus universet her:  www.kaktuskbh.dk

Sukkulenter

Lidt ala kaktusser – denne hårde plante, minder om en blanding af en almindelig plante og en kaktus, så hvis man ikke er vild med looket af en kaktus, eller man har børn, eller husdyr, hvor man er bange for de stikker sig(eller hvad ved jeg), kan en sukkulent være en mulighed. Der er et hav af muligheder indenfor sukkulenter, hvor de skal passes på samme måde som en kaktus – så altså vandes en gang imellem.

Vand
Sukkulenter har ikke brug for meget vand – de har godt af at tørre helt ud mellem hver vandning. Giver du den for lidt vand, vil sukkulenten stoppe med at vokse. Giver du den for meget vand kan den risikerer sprække eller rådne, så den dør.

Jord
For at få den optimale jord til din plante, skal du blande pottemuld 1:1 med grus (eller groft sand). Tilsæt evt. lidt gødning til jorden. Det kan sagtens være almindelig tomatgødning.
Lys
Sukkulenter er oprindeligt at områder med massere af varme og lys, så selvfølgelig skal de også stå steder med massere af lys, så en vindueskarm er en rigtig god idé.

Aloe Vera

Hører med til sukkulent familien. De fleste tænker nok på lindrende gelé når man siger AloeVera, men den er så meget mere end det. det er en super fin plante at have stående i hjemmet (og hvis uheldet skulle være ude, så har man da altid lidt gelé at stå  )

Vand
Da den er i familie med sukkulenterne, gælder nogenlunde nær de samme regler som for både kaktusserne og sukkulenterne. Aloe Veraen behøves ikke meget vand og det gør ikke noget du glemmer og vand den engang imellem, da jorden helst gerne må tørre ud mellem hver vandning.

Jord
Planten har kun brug for mager, gruset jord, og hvis jorden er for tung, våd eller for næringsrig bliver rødderne for tynde. Men køber du en Aloe Vera, lad da vær med at plante den om.

Lys
Igen, den kan godt lide at stå lyst, men ikke med direkte sollys

Fingerfilodendron – Monstera Deliciosa

Er blevet en klassiker i mange hjem, da den er super enkel, men samtidig meget dekorativ. Man kan købe den i alle størrelser, og de kan vokse sig meget meget store. De kan godt lide at skyde i vejret, så der er også derfor en god idé at binde dem op så de har noget at vokse op af. Da de ellers vil klaske ud til siderne, da de ikke kan holde sig selv oppe.På de unge Monstera planter er bladene hjerteformede, hvor du på de ældre planter vil se de karakteristiske hullede blade der kendetegner planten.

Vand
Planten skal selvfølgelig have vand alt efter hvor stor den er, men den har godt af at den tørre ud mellem vandingerne. Er man god, bruser man den over med lunket vand engang imellem. Stiller du den op af en radiator(da den godt kan lide varme) bliver jorden hurtigere tør, og den skal derfor vandes noget oftere.

Lys
Gerne lidt mørkere kroge, så den er selvfølgelig ikke glad for sollys, dermed ikke sagt at den ikke kan stå lyse steder – den skal bare ikke have direkte sollys.

Nogle sygdomstegn kan være

  • Sorte pletter på bladene, har den det højt sandsynligt for koldt.
  • Tørre og brune pletter på bladene, har den højst sandsynligt fået for meget sol.
  • Blege blade, mangler den måske næring og du bør derfor spæde til med gødning.
  • Gule eller brunlige blade, har den fået for meget vand – lad den derfor tørre ud og vand i mindre doser fremadrettet.

Pilea

Igen, super populær plante, i og med den er super dekorativ, fin og let i udseende. samt meget karakteristisk med alle sine runde blade. Samtidig er den super let at “avle” videre på – i form af stiklinger – så du kunne nemt lave dig en hel Pilea familie.

Vand
Vand de hellere engang for lidt eller en gang for meget, lad jorden næsten tørre ud inden du vander den igen.

Lys
Meget naturligt lys er godt – men ikke i direkte sollys. En mere skyggefuld plads er nok mere rigtigt, hvis man også ønsker ens plante skal have større blade.

Perler på Snor – Senecio Herreanus

Super fed plante som har sit kende tegn, med de lange snore, med perleligende blade på. Den kan godt godt vokse i en almindelig urtepotte og vil stadig se godt ud, i en urtepotte fra der – men den kommer virkelig til sin ret hvis den kommer op og hænge, i og med det nu er en hængeplante. Man kan samtidig klippe snorrene til, hvis man ikke lige synes den ser symmetrisk ud, eller hvis den er blevet for lang.

Vand
Lad jorden tørre ud mellem vandningerne – men samtidig har snorerne også brug for vand til at vokse sig endnu længere, så man skal også finde en fin balance, for hvis den får for lidt vand vil snorrene ikke vokse.

Lys
Når den hænger, må den godt hænge i en krog med lidt skygge, hvor den stadig får noget lys, uden den får direkte

Lykkekastanje – Pachira Aquatica

Et mindre træ, hvor stammen normalt er flettet, hvilket er en smuk udsmykning i sig selv. bladene er udformet som en stjerne, om er meget dekorativt. Den er et hardcore træ – den kan tåle lidt af hvert(altså hvis man glemmer at vande den). Så den er super god som en begynder plante.

Vand
Lad jorden tørre let ud mellem vandningerne, og ellers en gang om ugen cirka.

Lys
Den har godt af at stå lyst, – men ikke direkte sollys

Steder at købe

IKEA

Blot fordi det er et møbelvarehus, hvor de plante de har er til indedørs brug, og de har mange af de populære planter, kaktusser og sukkulenter. Så I kan ikke gå galt i Ikea, med hensyn til indedørsplanter, for nogle gange kan det godt være et vildt marked at bevæge sig ind på med hensyn til indedørs/udendørs planter. Dog kan man ikke få råd og vejledning i Ikea. 

Blomsterforretninger/planteskoler

Her er der både indendørs og udendørs, så det kan godt være svært at finde rundt i, men de ansatte er normalt søde til at hjælpe en på vej, da det også er en del af deres job. De besidder en viden som kan være rar at godt hjem med, omkring en plante man har købt. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *