Giv det gamle køkken liv igen

Skærmbillede-2017-04-04-kl.-13.01.09

Er dit køkken blevet kedeligt og trist at kigge på? Trænger det til en kærlig hånd, eller er der bare et par små ting du ikke er tilfreds med, som du ikke har fået klaret endnu? – Det kan være så enkelt som at udskifte viskestykkerne og gemme opvaskebørsten væk.

Man oplever tit, at et køkken “bare” er et arbejdsrum, hvor der bliver lavet mad og diverse måltider, især huse fra 70’erne og i den årrække, hvor køkkenet er afskærmet af vægge og bliver et rum for sig selv. Men det er et rum hvor man bruger mange af sine timer – så det må også godt se lidt godt ud, når man står og laver mad. Har man ikke lige penge, tid eller overskud til at skifte det gamle køkken ud, så kommer der nogle små råd her til, hvordan man ellers kan forny sit køkken (uden at  det springer budgettet ;-))

Sæt dig for et tema, ligesom i stuen eller på badeværelset – køb ind efter det. Måske skal det ikke være alle regnbuens farver, men skift de kedelige viskestykker ud med nogle grønne, gule, lilla’e eller hvis du mere er til  dæmpede nuancer så vælg efter det. Skal det være monokromt? Guld, sølv – kun fantasien sætter grænser og går man lidt på opdagelse, er der rigtigt mange flotte og og i lækre kvaliteter.

* Få rodet væk fra køleskabet. Alle børnenes tegninger ned af køleskabet og alt det andet “vigtige” der hænger og fylder. Gem det væk, få lavet nogle mapper til det vigtige, indram et par af børnenes tegninger og gem resten.

* Noget af det letteste, ved at pifte det gamle køkken op er, at få sat nye greb på skabe og skuffer. Der er mange forskellige muligheder, man kunne skifte til nogle porcelænsgreb – ens eller nogle forskellige – giv overskabene en slags og underskabene en anden slags – der er mange muligheder. Man kan anskaffe sig nogle i Søstrene Grene, hos Lene Bjerre, finde nogle på nettet eller i antikvitetsbutikker.

Man kunne også prøve sig frem med noget læder, eller sågar blot sparymale de greb man har – husk blot primer under den valgte farve. Dog er dette ikke så slidstærkt – som hvis man vælger helt nye greb.

* Trænger du bare til noget nyt – prøv IKEA’s vægplader, som har et mønster på begge sider, som både tåler varme, snavs, fedt og vand. Ideelt til køkkenet, bag komfuret. Der er ikke så meget at sige om denne idé, andet end det er en super hurtigt løsning til at shine køkkenet op igen.

* Folie – super enkelt og samtidig let, når man først har fundet fidusen til at gøre det. Lidt tålmodighed kræves, men resultatet bliver også derefter – og det er utroligt slidstærkt. Så kunne du godt tænke dig nogle nye skabslåger? Folie kunne meget vel være et billigt alternativ. Det kunne også blot være vindueskarmen der lige stod for skud – man kunne ihvertfald altid starte med en vindueskarm og se sådan det det munder ud – og se om man tør kaste sig i agt med køkkenlågerne.

Her er en lille guide til hvordan man bruger folie:
https://www.youtube.com/watch?v=jgIVhAqg6S4&t=7s 

Her vises det sværeste nok – som er hjørnerne, på en god måde. Videoen er med musik og du bliver guidet gennem med engelske tekster.

* Skift blandningsbatteriet – det kommer til at give et helt nyt indtryk i køkkenet. Hvis man vil – skifter man også vasken – find noget der matcher sammen. Det behøves heller ikke at koste en bondegård – IKEA eller diverse større byggemarkeder har ihvertfald både vask og blandingsbatterier til gode priser. En vandhane er noget man som en selvfølge bruger meget ofte i et køkken – så hele området ved vasken skal se godt ud.
* Som fører mig til 6. punkt – klud, sæbe og opvaskebørster er noget af det grimmeste at se på, men går man lidt op i den lille detalje, kan man godt finde nogle lækre ting at bruge til det formål, plus det lige pludselig også bliver lidt sjovere at stå at vaske op, hvis det er med produkter man synes er lækre. Hvis det er produkter du bruger til hverdag, er det ikke smart at gemme dem helt væk under vasken, mere psyke mæssigt. Det du kan gøre er, at skabe et lille stilleben med det du bruger – sæbe, klud, opvaskebørste. Find en lækker opvaskebørste, måske i træ, en lækker sæbedispenser, lækre økologiske karklude (ikke alle dine karklude skal være af det lækreste materiale, (nuvel det er blot bare en karklud) men det hjælper engang imellem at finde sin indre køkkendiva frem.)
Det kan lyde fjollet at bruge så meget krudt og energi blot på nogle helt almindelige hverdagsting, men hvor end fjollet det lyder, så virker det. Når man har købt noget man virkelig godt kan lide, har man også større behov for at bruge genstanden.

Stillebenene forsætter – det er noget man kan bruge igennem hele sin indretning i alle ens rum – for at få mere harmoni blandt nips og genstande man bruger. Gør det samme med olie, salt, peber og diverse krydderier – skift den store olieflaske ud med en mindre og lækre en – som man selvfølgelig kan genbruge.

* Skift de gamle plastik skærebrætter ud, mange har tendens til at beholde sådan nogle i evigheder – de skal skiftes ud indimellem. Prøv noget andet – leg med forskellige materialer – træ, skiffer eller marmor. Kombinere dem alle sammen, brug det som en del af din køkkenindretning. Plus det er ikke kun et skærebræt men kan også fungere rigtigt godt som serveringsfad. De er dog dyrere at anskaffe sig end et plastikskærebræt, men de holder sig også pænere meget længere tid.

Tak fordi i læste med 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *